vineri, 21 decembrie 2012

Ce inseamna cu adevarat fericirea?

Stim ce inseamna cu adevarat fericirea sau doar purtam masca omului fericit,simulam aceasta stare.Schitam un zamber,dar care nu ne apartine,privim in gol printr-o ceata densa,insa sufletul ne tradeaza,el nu stie sa minta,sa se ascunda.Fizic suntem prezenti,dar gandurile noastre ratacesc,se duc departe.Traim intr-o stare de absenta,de nepasare.
Conditia omului fericit e simpla,noi o dorim complicata.Nu ai nevoie de multe sa fii fericit,depinde doar de tine,ce-ti doresti de la viata,care sunt principiile dupa care te ghidezi.
De multe ori stresul,agitatia ,problemele cu care ne confruntam in viata de zi cu zi,incercarile la care suntem supusi ne fac sa devenim imuni la lucrurile simple,zic unii,banale, pe care ni le ofera viata.Goana dupa ani,dupa putere,statutul social si valorile materiale ne"orbesc",stau in calea fericirii noastre.
De cate ori am stat si am privit pe fereastra cum renaste natura in fiecare anotimp?
 "Nu-mi amintesc cand am facut asta ultima oara",ar putea fi un raspuns.
La fel cum copacul isi are propriile faze de dezvoltare de-a lungul anilor,ma refer la efemeritatea naturii..,asa se scurge si viata prin mainile noastre fara a ne bucura de fiecare etapa a existentei noastre,de fiecare moment petrecut alaturi de cei dragi,ca si cand ar fi ultimul.Trec si anii fara a face nimic pentru fericirea noastra.
De cate ori ne-am rezervat cateva momente din timpul noastru pentru a ne detasa de cotidian,pentru a ne gandi la lucrurille care ne fac placere,care ne aduc bucurie si fericire in suflete.Sa fim doar noi cu propriile noastre ganduri,sa privim cerul si sa derulam imagini din viata in care suntem protagonistii propriului film.Raspuns:"De putine ori"
In viata suntem nevoiti sa facem multe alegeri,cu sau fara voia noastra.Suntem pusi in situatia sa alegem intre o viata decenta si fericita sau o viata in care avem de toate,dar suntem nefericiti.In cel din urma caz,credem ca avem totul,insa ne lispesec cele mai de pret lucuri in viata:dragostea,fericirea si prietenii,fara de care suntem oameni incompleti.Iar daca noi nu suntem impacati cu noi insine,starea de fericire si implinire nu-si va gasi locul in sufletele noastre.
Pentru a fi fericiti trebuie sa gasim un echilibru in toate.Excesele de orice natura,ne fac sa nu mai pretuim ce ni s-a dat,sa uitam care este masura lucrurilor.
Orice om are dreptul la fericire,sarac,bogat,oriunde s-ar afla pe acesta lume.
"Fericirea nu-i alege pe oameni,oamenii aleg daca vor sau nu sa contribuie cu putin la fericirea lor"-constatare proprie.

sâmbătă, 15 decembrie 2012

Craciunita

Tot se apropie perioada sarbatorilor,de ce sa nu faceti o noua achizitie florala pentru apartamentul dumneavoastra.Cea mai recomandata ar fi Craciunita, o floare care inspira Spiritul Craciunului.

marți, 4 decembrie 2012

Experienta cu shoppingul online

Romanii-"vanatorii de promotii"

"Noaptea reducerilor astronomice","Noaptea reducerilor",asa suna cele mai cunoscute evenimente organizate de marile centre comerciale care anunta cu trambite mari promotii si  reduceri de pana la 75 % la branduri renumite.


                  
Cum romanul se da in vant dupa promotii, chiar ajunge sa se calce in picioare pentru a prinde"mega-ofertele" zilei.Ajuns acolo te trezesti ca te deplasezi "bara la bara"prin  multime si risti sa nu gasesti produsul dorit.In plus mai astepti si la cozile caselor de marcat;daca stai bine cu nervii,te vezi cu produsele in sacosa,daca nu....abandonezi si pleci...Nu-i cel mai fericit caz,dar daca nu ai alta optiune....
Sau..te aflii in situatia sa stai la cozile interminabile ale magazinelor aflate in perioada marilor promotii si dupa lungi asteptari afli ca s-a epuizat stocul promotional.Iti spui:"Cu putin noroc reuseam,dar norocul nu e pentru oricine".Permite-mi sa te contrazic,azi esti norocos,pentru ca iti voi dezvalui un mic secret.Am solutia problemelor tale.
Stai comod in fata calculatorului si ai la dispozitie la orice ora din zi,din noapte o gama variata de produse si servicii la preturi speciale, cu reduceri de peste 50 %.Suna tentant,nu?
Pentru a beneficia de toate acestea este necesar sa ai cont pe InZonaTa.ro,apoi sa urmezi 3 pasi simpli:
1.Selectezi orasul si categoria dorita;
2.Alegi oferta preferata;
3.Adaugi produsul in "cos" si obtii voucherul cu reducerea aferenta pe care il poti activa direct sau prin telefon/email.

Experienta mea cu shoppingul online nu e prea vasta,alegand sa fac cumparaturile direct de la magazinele de profil.Am fost tentata sa achizitionez online,dar m-am lovit de nesiguranta mea fata de acest mod de a cumpara,cu toate ca tot mai multi il utilizeza cu succes.In pofida acestui fapt,consider ca shoppingul online este mai avantajos,mai comod si mai eficient fata de comertul clasic.
Despre site-ul InZonaTa.ro pot spune ca l-am descoperit de curand.Sunt de parere ca acesta initiativa se pliaza foarte bine pe necesitatile clientilor,mai ales ca ne aflam in criza si multi cauta promotiile pentru a  aeconomisi bani de la buget.
Timpul a devenit un inamic pentru oameni,viata devenind o continua lupta contratimp,iar societatea in care traim nu ne mai permite sa ne mai aventuram prea mult,fiind nevoiti"Sa ne intindem cat ne e plapuma",cum zice vorba aceea.


Acest articol este inscris in concursul “Castiga-ti cadoul de Craciun: un iPhone 5 de la InZonaTa si Florin Grozea!” sponsorizat de site-ul de oferte speciale www.InZonaTa.ro.

duminică, 11 noiembrie 2012


Limba soacrei este o planta care are frunze verticale, inalte si groase. Frunzele pot atinge o inaltime maxima de aproximativ 70-90 metri si o latime de 5-6 cm. Acestea sunt de culoare verde inchis si sunt accentuate cu dungi orizontale si pete mai deschise la culoare. Unele specii au marginea frunzelor de culoare galbena.
Florile acesteia sunt mici, de culoare crem deschis si sunt pozitionate pe spice alungite. Florile au un parfum placut. Din pacate insa, Limba scoacrei infloreste rar.

Cultivare


Limba soacrei este o planta care creste foarte mult, asadar are nevoie de un ghiveci incapator. O poti planta pentru inceput intr-un ghiveci de dimensiuni medii (30-40 cm inaltime), urmand ca apoi sa o muti intr-un ghiveci mai mare cand acesta devine neincapator. Replantarea acesteia se face primavara.
Limba soacrei are nevoie de un sol care sa retina apa, insa in acelasi timp sa fie bine drenat pentru a preveni putrezirea radacinilor. Poti adauga un sol special penru Violeta de Africa, amestecat cu nisip pentru a imbunatati drenajul. O alta varianta ar fi sa amesteci pamant de gradina, turba si nisip in proportie de 1:1:2.
 
Limba soacrei trebuie sa fie tinuta intr-o camera luminoasa. Aceasta trebuie insa ferita de lumina directa a razelor solare. Planta se poate adapta si intr-o camera umbroasa insa va creste mai frumos si mai rapid intr-o incapere luminoasa.
Este indicat ca temperatura camerei sa fie constanta si sa nu depaseasca 24oC si sa nu scada sub valoarea de 17oC, in caz contrar planta poate avea de suferit.




duminică, 4 noiembrie 2012

Aglaonema



In general Aglaonema numara saizeci de specii de plante mereu verzi, ce ajung la o inaltime de 1-1,5 metri. Exista numeroase varietati pitice si compacte, ce se mentin sub un metru inaltime sau chiar sub 4o centimetri.
Frunzele de Aglaonema sunt de culori variate, in general verzi, cu striatiuni si vergeturi galbene, albe sau in verde deschis. 

EXPUNEREA: pentru a-i pune in evidenta coloratiunea frunzelor, planta va fi pozitionata in locuri luminoase. Aglaonema insa suporta fara probleme conditii defavorabile altor plante de apartament, atat intunericul cat si lumina puternica. Aceasta din urma, cu conditia ca rezale soarelui sa nu cada direct asupra ei, deoarece iiproduce arsuri frunzelor. Ca multe alte plante din spatii inchise, nu rezista la frig, cultivandu-se la un minim de temperatura de 12-15 grade C. Nu suporta nici salturile de temperatura si nici curentul de aer.
UDATUL: pamantul plantei trebuie sa fie uscat intre o udare si alta. Toamna si iarna va fi udata mai putin, vaporizand peste frunze apa demineralizata, la fiecare 3-4 zile. In timpul lunilor calde, va fi udata zilnic. in general, planta poate suporta scurte perioade de seceta, dar nu si stagnarea hidrica si udatul in exces. La fiecare 25-30 de zile se va adauga in apa de udat ingrasamant pentru plante verzi.
BOLI: in general nu sufera atacuri deosebite ale parazitilor, ciupercilor sau insectelor. Se poate intampla insa ca frunzele sa ingalbeneasca din cauza prezentei unor paianjeni mici si rosii, postati pe fata lor posterioara, sau din cauza repetatelor salturi de zemperatura.
Pot sa apara pete pe frunze din cauza luminozitatii directe, excesive. Daca varful frunzelor se inchide la culoare, cu aspect de uscaciune, vina o poarta erul din jur prea uscat. Udatul excesiv duce nu numai la ingalbenirea frunzelor, ci si la caderea lor, precum si la incetinirea dezvoltarii plantei si chiar la putreuirea ei.


marți, 30 octombrie 2012

Cum putem ingriji Aloe Vera?


Frunzele de aloe vera pot fi recunoscute prin faptul ca sut groase, suculente si au o culoare verde pal, de obicei cu margine dintata, avand capacitatea de a creste foarte mult intr-un timp scurt. Cand partea carnoasa a frunzelor este sectionata putem observa, ceea ce a facut faimoasa acesta planta, gelul de Aloe Vera. Inca din antichitate acest gel de aloe vera a fost utilizat pentru calitatile sale terapeutice. Plantele de aloe vera ce sunt crescute in ghivece, in casa infloresc foarte rar, iar florile de aloe vera au o forma tubulara, cresc in spicuri, si au culori ce variaza intre rosu, galben si purpuriu.
Ca mod de ingrijire, planta de Aloe se asemana destul de mult cu ingrijirea cactusilor. Creste foarte bine la lumina solara puternica, ghiveciul trebuie asezat astfal incat sa aiba lumina suficienta, la cel mult un metru si jumatate de o fereastra estica sau vestica. In timpul verii, planta de aloe vera se poate scoate afara, in gradina sau pe balcon, insa trecerea trebuie facuta treptat, iar toamna trebuie readusa in casa inainte ca noptile sa devina prea reci, deoarece sunt foarte sensibile la frig (temperatura minima la care rezista este de 5 - 8 grade C).

Pe perioada iernii, plantele de aloe vera intra intr-un stadiu de semi-stagnare, si au nevoie de mai putina umezeala umezeala, asa ca este recomandat sa le udati foarte rar, cand pamantul din ghiveci s-a uscat, altfel poate fi foarte usor "inecata". Chiar daca planta de aloe vera poate supravietui foarte bine secetei, la fel ca si cactusul, este bine ca in timpul verii pamantul sa fie bine udat, dar intre udari e recomandat sa il lasati sa se suce, se poate uda o data la doua saptamani. Aveti grija ca apa sa nu se stranga la baza frunzelor de aloe

Aloe vera fiind o planta care poate face fata la conditiile vitrege (mai putin la frig), e foarte potrivita pentru incepatorii in ingrijirea plantelor sau pentru cei care nu au mult timp la dispozitie, fiind si foarte rar afectata de boli sau paraziti. In unele parti ale lumii, este o traditie sa tii un ghiveci cu Aloe Vera pe pervazul de la bucatarie, in caz de arsuri sau rani.

Acel gel ce il gasim frunzele de aloe vera are proprietati cicatrizante, hidratante, anti-inflamatoare si anti-iritante, gelul aplicat pe rani minore poate grabi cicatrizarea si vindecarea. Are efectele benefice si in cazul arsurilor solare sau iritatiilor. Asfel daca aveti probleme gelul proaspat stors din frunzele de aloe vera este foarte eficient, daca nu este folosit imediat se oxideaza si isi pierde din calitati. Gelul de aloe vera se poate folosi si intern, avand un efect terapeutic recunoscut.

Atentie unele varietati de Aloe pot fi otravitoare, asa ca nu inghititi frunzele.

Muscata

Pelargonium (Muscata), planta cu flori multe, viu colorate si frunze frumoase, rotunjite si usor parfumate, se simte bine in plina lumina si plin soare, intr-un loc aerisit, dar fara curenti de aer.
Mutarea plantei se face primavara. La plantele mai batrane se scurteaza radacinile prea lungi si prea groase si se taie la jumatate din inaltime tulpinile pentru a usura aparitia unor noi lastari. Cand florile se ofilesc taiati ramurile pe care se afla prima pereche de frunze de sub flori.
Daca radacinile incep sa iasa afara prin orificiile de drenaj, plantele tinere pot fi mutate mai des in vase cu diametrul de circa 13-15 cm. Pentru a stimula cresterea de noi ramuri retezati varfurile nou crescute.
Asigurati vara o temperatura intre 20 si 24 grade Celsius. Mentineti umiditatea compostului si lasati sa se usuce de la o udare la alta. 
La interval de doua saptamani, din luna aprilie pana in luna septembrie, adaugati in apa de udat un ingrasamant lichid.
La jumatatea verii, cand se termina perioada de inflorire, se lasa plantele in repaus timp de 6 saptamani si se uda doar pentru a evita uscarea compostului si se intrerupe adaugarea ingrasamantului.
Dupa acest timp se revine treptat la ingrijirea normala.
Mutarea in alte vase si taierea se amana pentru sfarsitul verii, inceputul toamnei.
Precautii. Udarea abundenta poate determina aparitia unor ciuperci si putrezirea tulpninii sau radacinii.

Varietati

Printre speciile parfumate: Pelargonium crispum - frunzele sunt rotunjite, marginile lor sunt incretite si emana o aroma de lamaie.
Pelargonium graveolens sau muscata-trandafir - este denumita astfel pentru parfumul de trandafir pe care il au frunzele.

Muscatele sunt plante destul de rezistente la temperaturi scazute, dar si la soare direct. Metodele de inmultire sunt cele prin butasi sau prin seminte. Inmultirea prin butasi este mai sigura si mai rapida, iar planta tanara va pastra trasaturile plantei mame. Atunci cand folositi seminte (gasiti pliculete cu seminte de muscate in culori diverse) aveti grija sa nu le plantati intr-un vas adanc, pentru ca umezeala se va acumula si radacinile in formare vor fi afectate. In general semanaturile au nevoie de lumina, udare moderata si temperaturi de peste 22 grade Celsius.
Primele seminte vor incolti cam in 7 zile, dar pana vor rasari toate, vor trece cam 2-3 saptamani, in functie de adancimea la care le plantati (in general 1-2 cm).
Pentru ca semintele de muscate sunt mari, daca le plantati rar intr-o jardiniera putin inalta, atunci nu mai aveti nevoie de transplantare. In general aceasta se face cand plantele au 2 perechi de frunze.
In cazul plantelor batrane, la baza nu mai cresc frunze si au tendinta sa creasca inalte si sa nu infloreasca. In aceasta situatie, este recomandat sa folositi vlastarii tineri din varf (sa-i rupeti si sa-i replantati in alt vas).
Daca temperaturile sunt in jur de 20-25 de grade Celsius, atunci udarea trebuie sa se faca de 2-3 ori pe saptamana. Daca vara planta este tinuta in soare direct mai multe ore, atunci frunzele din varf se vor vesteji temporar. Uneori vara trebuie udata chiar in fiecare zi.
Cand frunzele sunt prafuite si nu exista posibilitatea sa fie spalate de ploaie, atunci puneti ghiveciul in cada din baie si stropiti frunzele cu apa. Cel mai bine este sa verificati daca apa este dura, pentru ca multe plante sunt afectate de aceasta. Puteti scapa de aceasta problema (mai ales daca stati la bloc) prin fierberea si racirea apei folosita la udarea/stropirea plantelor sau prin lasarea apei in sticle mai multe zile, la temperatura camerei. Insa, cea mai buna apa pentru udare este cea de ploaie. Cand afara sunt peste 15 grade Celsius puteti scoate planta in balcon. Probabil ca ii vor cadea cateva frunze din cauza socului termic, dar ii vor creste altele in scurt timp. Daca vreti sa-i stimulati cresterea si florile sa fie mai mari si mai stralucitoare, puteti folosi un ingrasamant pentru plante cu flori.

Muscata poate inflori in orice anotimp daca are indeplinite conditiile minime de lumina, apa si temperatura. Prefera temperaturi de 15-18 gr. Celsius pentru inflorire. Daca lumina este insuficienta, frunzisul va fi sarac si deschis la culoare, patat. Rugina care apare in mod frecvent pe frunze se intinde rapid, de aceea cand vedeti o frunza patata trebuie rupta pentru a evita imbolnavirea altora.  


vineri, 26 octombrie 2012

Trandafirul japonez

Denumit stiintific rosa-sinensis, trandafirul chinezesc sau japonez este de origine din China, Japoinia sau India. Frunzele sunt ovale, distantate din loc in loc si foarte puternic colorate in verde. Florile simple, duble sau batute apar in capatul lastarilor vigurosi. 


Frecventa udarilor
  Vara este foarte important ca pamantul din ghiveci sa fie in permanenta reavan. Udarile se vor realiza imediat dupa ce stratul superficial de suprafata pare uscat. In perioada de inflorire, trandafirul necesita udari in fiecare zi. Pentru ca frunzele sa isi pastreze aspectul sanatos, dar si pentru hidratare suplimentara, este recomandat sa pulverizezi apa curata pe frunzele acestuia o data la doua zile (doar in perioadele calde).
Iarna se recomanda o perioada de repaus . Aceasta presupune udari rare (o data pe saptamana).

Temperatura ambientala
Pentru inflorire planta are nevoie de o temperatura ambientala care sa nu depaseasca 20oC. Avand in vedere ca in perioada de vara poti muta ghiveciul pe balcon sau in gradina, este bine sa alegi o zona umbrita, pentru a feri planta de insolatie si arsuri.

Iarna este indicat ca temperatura sa nu fie mai mica de 100C, mai ales in perioada de repaus (in care se fac udari foarte rare). Chiar daca temperatura din locuinta ta este mai ridicata, alege un loc ferit si umbros pentru depozitarea ghiveciului. Evita apropierea de calorifer sau de orice alta sursa agresiva de caldura, deoarece planta se va usca. Primul semn consta in ingalbenirea frunzelor.

Intensitatea luminii
  Lumina este cheia pentru a avea un plin de flori. Fara lumina planta va creste normal, datorita substratului si temperaturii, dar nu va forma boboci. Este bine sa asezi ghiveciul cat mai aproape de fereastra, astfel incat planta sa primeasca lumina o perioada cat mai lunga din zi. In cazul in care locuinta ta nu este bine luminata, poti apela la un sistem de incalzire artificiala.
Spre sfarsitul verii, atunci cand soarele isi pierde din putere, planta poate fi expusa in plin soare pentru coacerea bobocilor.

Lucrari de corectare
   Desi Hibiscus rosa este o floare sensibila la factorii de mediu, aceasta rezista foarte bine la taieri. Specialistii recomanda ca taierile sa se realizeze o data pe an, primavara.
   Lucrarile de corectare au ca scop definirea formei coroanei. Astfel, se vor indeparta ramurile uscate si cele cu foarte putine frunze. Partile tinere vor fi scurtat atat cat este necesar pentru realizarea unei forme compacte a coroanei.
In cazul in care observi ca trandafirul capata o alura alungita si nu se dezvolta deloc in lateral, este bine sa ii ciupesti varful. Astfel planta isi va regla inaltimea.

Calitatea substratului
 Trandafirul se va dezvolta foarte bine intr-un pamant afanat si foarte bogat in humus. In cazul in care nu gasesti un amestec special in magazinele de specialitate, poti efectua o combinatie de pamant de gradina, pamant de frunze si nisip.
 Vara se poate adauga ingrasamant lichid in apa de udat. In functie de calitatile substratului este bine sa adaptezi cantitatea de ingrasamant. La un substrat corespunzator 4-5 udari sunt suficiente.
 Transplantarea se va face rar, o data la 3-4 ani, atunci cand planta devine prea voluminoasa pentru ghiveciul actual. Atunci se vor curata radacinile si se va reduce volumul acestora prin taiere. Pana la transplantare se recomanda ca in fiecare primavara sa se inlocuiasca stratul de pamant de suprafata cu unul nou de mranita.





marți, 23 octombrie 2012

Plante de apartament (1)



Ficusul este o planta ornamentala care prin prezenta sa poate adauga viata si frumusete unei camere de apartament. Pana in prezent se cunosc mai mult de 800 de specii de ficus de tip arbore, arbust sau planta cataratoare. Planta de ficus poate fi descrisa ca o planta viguroasa, lemnoasa, avand frunze mari, pieloase, in forma de elipsa, de o culoare verde inchis cu o tenta spre galben uneori. La maturitate, frunzele pot ajunge sa aiba chiar intre 40 si 70 de centimentri.De provenienta tropicala, ficusul se adapteaza destul de bine la conditii de mediu variatefoarte pretentioasa, ingrijirea sa presupune cunoasterea anumitor reguli de crestere si intretinere.

Cum putem intretine un ficus?

De regula, ghiveciul cu ficus poate fi tinut in locuri luminoase, uneori semiumbrite, evitandu-se expunerea sa la lumina directa a soarelui. Nu trebuie facute excese de lumina, de temperatura, de curenti de aer sau de umiditate, deoarece in astfel de conditii dezvoltarea plantei poate stagna. Pe timpul verii, ficusul poate fi scos in gradina sau pe balcon, insa la umbra, oscilatiile de temperatura putand determina caderea frunzelor. Mediul optim de crestere a plantei de ficus presupune mentinerea unei temperaturi intre 12 si 24 de grade Celsius. In perioada de vegetatie temperatura ideala cresterii plantei este intre 18-24 de grade Celsius, iar pe timpul iernii aceasta nu trebuie sa scada sub 12 grade. 

Cum procedam la udarea ficusului?
Vara-este necesara o cantitate mai mare de apa, udarea plantei facandu-se de obicei atunci cand solul prezinta semne de uscaciune la suprafata, iar apa poate fi pulverizata pe suprafata frunzelor. Exista anumite specii de ficus care au un aspect lucios al frunzelor, acestea trebuind curate din cand in cand cu ajutorul unei carpe umede. De asemenea, apa trebuie sa fie la temperatura camerei, pamantul plantei trebuind sa fie mentinut umed, dar nu ud. 
Toamna si iarna-planta de ficus are nevoie de mai putin apa decat in timpul verii. 

Replantarea ficusului
Pentru ca planta sa aiba o durata de viata cat mai lunga este necesara replantarea ei la fiecare doi ani, de obicei in luna aprilie. 
Pamantul in care se replanteaza planta trebuie imbogatit cu humus si frunze sau se pot utiliza in mod egal parti egale de turba, pamant de flori si nisip. 

marți, 25 septembrie 2012

Bine ati venit!

Bine ati venit!
Pe acest blog vom face o incursiune in tainele plantelor de apartament.Vom afla cum sa le ingrijim,ce conditii le sunt prielnice,cum sa le inmultim si alte sfaturi utile pentru ca apartamentul dvs sa devina o oaza de liniste si relaxare.Plantele au un rol decorativ,in plus imbunatatesc considerabil calitate aerului expirat.
In concluzie,un articol floral isi va gasi mereu locul in casa dvs.