duminică, 11 noiembrie 2012


Limba soacrei este o planta care are frunze verticale, inalte si groase. Frunzele pot atinge o inaltime maxima de aproximativ 70-90 metri si o latime de 5-6 cm. Acestea sunt de culoare verde inchis si sunt accentuate cu dungi orizontale si pete mai deschise la culoare. Unele specii au marginea frunzelor de culoare galbena.
Florile acesteia sunt mici, de culoare crem deschis si sunt pozitionate pe spice alungite. Florile au un parfum placut. Din pacate insa, Limba scoacrei infloreste rar.

Cultivare


Limba soacrei este o planta care creste foarte mult, asadar are nevoie de un ghiveci incapator. O poti planta pentru inceput intr-un ghiveci de dimensiuni medii (30-40 cm inaltime), urmand ca apoi sa o muti intr-un ghiveci mai mare cand acesta devine neincapator. Replantarea acesteia se face primavara.
Limba soacrei are nevoie de un sol care sa retina apa, insa in acelasi timp sa fie bine drenat pentru a preveni putrezirea radacinilor. Poti adauga un sol special penru Violeta de Africa, amestecat cu nisip pentru a imbunatati drenajul. O alta varianta ar fi sa amesteci pamant de gradina, turba si nisip in proportie de 1:1:2.
 
Limba soacrei trebuie sa fie tinuta intr-o camera luminoasa. Aceasta trebuie insa ferita de lumina directa a razelor solare. Planta se poate adapta si intr-o camera umbroasa insa va creste mai frumos si mai rapid intr-o incapere luminoasa.
Este indicat ca temperatura camerei sa fie constanta si sa nu depaseasca 24oC si sa nu scada sub valoarea de 17oC, in caz contrar planta poate avea de suferit.




duminică, 4 noiembrie 2012

Aglaonema



In general Aglaonema numara saizeci de specii de plante mereu verzi, ce ajung la o inaltime de 1-1,5 metri. Exista numeroase varietati pitice si compacte, ce se mentin sub un metru inaltime sau chiar sub 4o centimetri.
Frunzele de Aglaonema sunt de culori variate, in general verzi, cu striatiuni si vergeturi galbene, albe sau in verde deschis. 

EXPUNEREA: pentru a-i pune in evidenta coloratiunea frunzelor, planta va fi pozitionata in locuri luminoase. Aglaonema insa suporta fara probleme conditii defavorabile altor plante de apartament, atat intunericul cat si lumina puternica. Aceasta din urma, cu conditia ca rezale soarelui sa nu cada direct asupra ei, deoarece iiproduce arsuri frunzelor. Ca multe alte plante din spatii inchise, nu rezista la frig, cultivandu-se la un minim de temperatura de 12-15 grade C. Nu suporta nici salturile de temperatura si nici curentul de aer.
UDATUL: pamantul plantei trebuie sa fie uscat intre o udare si alta. Toamna si iarna va fi udata mai putin, vaporizand peste frunze apa demineralizata, la fiecare 3-4 zile. In timpul lunilor calde, va fi udata zilnic. in general, planta poate suporta scurte perioade de seceta, dar nu si stagnarea hidrica si udatul in exces. La fiecare 25-30 de zile se va adauga in apa de udat ingrasamant pentru plante verzi.
BOLI: in general nu sufera atacuri deosebite ale parazitilor, ciupercilor sau insectelor. Se poate intampla insa ca frunzele sa ingalbeneasca din cauza prezentei unor paianjeni mici si rosii, postati pe fata lor posterioara, sau din cauza repetatelor salturi de zemperatura.
Pot sa apara pete pe frunze din cauza luminozitatii directe, excesive. Daca varful frunzelor se inchide la culoare, cu aspect de uscaciune, vina o poarta erul din jur prea uscat. Udatul excesiv duce nu numai la ingalbenirea frunzelor, ci si la caderea lor, precum si la incetinirea dezvoltarii plantei si chiar la putreuirea ei.